KAJ JE TED?

TED je neprofitna organizacija posvečena širjenju idej. Začetek zgodbe sega v leto 1984, ko se je v Kaliforniji odvil štiridnevni dogodek namenjen združitvi zamisli s treh različnih področij: tehnologije, zabave in oblikovanja = TechnologyEntertainmentDesign. Od tedaj TED deluje preko raznolikih mednarodnih pobud in aktivnosti. Na vsakoletni TED konferenci vodilni svetovni misleci in akterji svoje znanje posredujejo v 3 do 18 minut dolgih nastopih. Po dogodku so na TED.com njihovi govori brezplačno dostopni vsakomur. Med obstoječimi govorniki so številna znana imena kot Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Gordon Brown in drugi. Na odru TEDa je spregovorila tudi edina Slovenka Renata Salecl.

ZAKAJ PA IMA DOGODEK V IMENU ŠE X?

X v imenu predstavlja koncept neodvisno organiziranega dogodka po licenci TED.

V duhu idej, vrednih širjenja, je nastal TEDx – program lokalnih dogodkov, ki so organizirani po celem svetu. Na dogodku se izmenjujejo posnetki TED govorov in živi nastopi, kjer govorci med obiskovalce širijo svoje znanje in ideje. Ponudba TEDx dogodkov v Sloveniji je zares pestra, saj so ideje, vredne širjenja, našle svoje mesto tako v velikih mestih kot tudi v manjših krajih. Najbolj poznan je TEDxLjubljana, na območju širše dolenjske regije pa poleg TEDxKrško obstajata še TEDxNovomesto in TEDxSevnica.  

TEDxKrško

Jeseni leta 2015 je skupina vedoželjnih in radovednih mladih iz Posavja začela ugibati, kako bi lahko v Posavju sledili svetovnim trendom in ozavestiti pomen neformalnega izobraževanja ter poskrbeti, da znanje v Posavju (p)ostane vrednota. 8. novembra 2016 so se mladi radovedneži odpravili na obisk TEDxLjubljana. Ko so polni novih idej in spoznanj po dogodku srkali čaj v enem izmed ljubljanskih  barov, so soglasno sprejeli odločitev: TEDx konferenco moramo pripeljati v Posavje. Kljub številnim preprekam, ki so jim stale na poti, se niso nikoli vdali. Vodila sta jih vztrajnost in končni cilj, ki je Posavcem predstaviti koncept TEDx konference in predstaviti ideje, vredne širjenja, ki so zrasle na plečih Posavcev.